• Morate uneti minimum 3 karaktera

  • Moj Nalog
  Prijavi se
  BLOG - Garderoba od organskog pamuka i prirodnih materijala- zašto deca treba da je nose - Meli

  BLOG - Garderoba od organskog pamuka i prirodnih materijala- zašto deca treba da je nose

  Autor: Meli
  15.05.2021.

  Zdravo dete-srećno dete

  Garderoba od organskog pamuka i prirodnih materijala- zašto deca treba da je nose 

  Organska garderoba je skupa! Garderoba od organskog pamuka I prirodnih materijala je neuglednog dizajna I ne prati modne trendove ! Ovakve izjave I dalje često možemo čuti od mnogih roditelja.Iskreno verujemo da većina njih nije namerno maliciozna. Verujemo da ne znaju koliko je važno deci kupovati opremu, odeću I obuću od organskog pamuka I drugih prirodnih materijala.

  Naš mali Meli tim je prihvatio izazov da ih ubedimo u suprotno!

  Mi u Meliju smo prvenstveno majke i shvatile smo da se na našem tržištu uglavnom nude proizvodi sumnjivog porekla, kvaliteta I sastava…Sve lepe stvarčice organskog porekla, modernog dizajna I pristupačnih cena nalazile smo u inostranstvu.Želeći da I u Srbiji ponudimo ove prozvode -nastao je Meli!

  Bitni su nam i kvalitet i estetika

   Naravno, sva garderoba, obuća i aksesoari mora da bude modernog I lepog dizajna.Pogledajte npr. ovu prelepu haljinu od organskog pamuka sa vezom. . Takodje, sve stvari koj biramo za Meli moraju da budu I praktične i jednostavne za održavanje.U većini slučajeva proizvodi koje nudimo u Meliju nastaju u malim, inventivnim, porodičnim radionicama gde se prave u malim serijama ili se ručno šiju I prave sa najvećim zanatskim umećem.Garderoba,obuća I oprema za bebe I decu su iz Evrope, i to iz zemalja sa dugom zanatskom tradicijom:Španija,Portugal, Engleska, Francuska...


   Garderoba od organskog pamuka je bitna za dečije zdravlje

  Današnja ponuda dečije garderobe je šarenolika I često pri kupovini biramo samo ono što je lepo.Pri tom previđamo najbitniju stvar: šta je od toga dobro, a šta ne za zdravlje naše dece.Iako se trudimo da decu hranimo zdravo, sa zabrinutošću slušamo o zagađenosti hrane I vazduha, zaboravljamo koliko je koža dece delikatna.Koža, naš najveći organ, je takodje izložen hemikalijama  koje se nalaze u sintetičkim materijalima I koja imaju loš uticaj na dečiju kožu I zdravlje uopšte.

  Nije sve što je prirodnog porekla - organsko

  Naravno, bolje je koristiti odeću, posteljinu, peškire od pamuka I drugih prirodnih materijala, nego od sintetičkih.Međutim, neorganski pamuk je biljka koja se danas izlaže pesticidima pri gajenju za što veći prinos. Boji se štetnim hemikalijama u proizvodnji. I bebe I deca mogu izrazito burno da reaguju na ovakav pamuk.Da bi proizvođač pamuka dobio organski sertifikat, mora da se pridržava strogih pravila u gajenju pamuka I njegovog pravljenja.Organski pamuk ne sme da se tretira pesticidima, ne sme da bude od genetski modifikovanog semena itd.Zemlja u koju se sadi ne sme biti tretirana minimum tri godine…Tokom pravljenja,organski pamuk mora da se boji eko-bojama,I da se tretira ekološkim proizvodima.Tek takav pamuk može da stekne naziv organski,tj.sme da nosi oznaku GOTS (Global Organic Textile Standard) .

  Organski pamuk smanjuje alergijske reakcije kod beba I dece

  Organski pamuk je nealergijski materijal I značajno smanjuje rizik od dermatitisa, osipa, ekcema...Za razliku od sintetičkih materijala, idealan je za mališane koji boluju od astme.Organski pamuk ne ispušta male čestice koje mogu izazvati astmatični napad.
  I ne samo da je mekan I nežan za dečiju kožu, nego omogućava koži da diše I apsorbuje vlagu tela.

  Organski pamuk se lakše održava od sintetičkih materijala

  Organski pamuk se steriliše toplom vodom, ne mora da se pere na visokim temperaturama, I pritom ne gubi svoj kvalitet . Za njegovo čisćenje nije potrebno korišćenje jakih hemijskih deterdženta I odstranjivača mrlja, što je takođe bitno .Odeća od organskog pamuka pri pravilnom održavanju je dugotrajna I može da se nasleđuje sa starijih na mladju decu.

  Garderoba od organskog pamuka je skupa-mit ili istina

   Ne-nije skupa,Zapravo, naizgled I vrlo kratko- I to u momentu kupovine.Istraživanja pokazuju, da se na našem I svetskom tržištu prodaje roba sumnjivog porekla I kvaliteta.U većini slučajeva ova garderoba, obuća, posteljina, peškiri sadrže ne baš zdrave supstance koje ulaze u dečiju kožu I koju deca udišu .I zašto kažemo “naizgled jeftine”?Pa, zato što ono što nas u prvi mah privuče niskom cenom može da nas zapravo košta prilično kad se kod naših mališana pojave problem sa alergijama, raznim osipima ,nepravilnim drzanjem, lošom motorikom, ravnim tabanima…

  Prava organska garderoba je transparentna

  Pravi I ozbiljni proizvođači organske garderobe, opreme za bebe I obuće od organski tretirane kože isticaće svoje organske sertifikate.Oni se ponose svojim proizvodima I veoma im je bitno da to I istaknu.I mi u Meliju s ponosom ističemo deklaracije robe naših dobavljača,

  Organski proizvodi su staromodnog I bezlicnog dizajna-naprotiv!

  Mladi I perspektivni Evropski I svetski dizajneri zahvaljujući povoljnom vetru u trendu organske garderobe dizajniraju efektne modne komade za najmlađe,najrazličitijih uzoraka i boja.

  I ne samo organski pamuk

  Mi u Meliju cenimo I promovišemo ne samo organski pamuk nego I druge prirodne materijale.Verujemo, na primer, da je bolje nositi haljinu ili pantalone od lana nego od sintetike.Lan je od davnina je zastupljen I što se više pere sve je lepši I mekši. Može da traje I nekoliko desetina godina.Ukoliko stvari u našoj prodavnici nisu od organskog pamuka one su onda od lana, muslina, merino vune, kao I organski obradjene kože ili govedje kože.Naime, posebno smo ponosni na obuću iz Španije koja je ručno radjena od kože i na patike i gumene čizmice koje su nastale galvanizacijiom i ne sadrže lepak.

  Zdravo dete-srećno dete

  Mi u Meliju verujemo da je zdravo dete-srećno dete.Zdravo dete-srećni roditelji.Pri tom ne mislimo samo na fizičko zdravlje,već I na pshičko I emotivno zdravlje.

  Vaš Meli
  Izvor: www.meli.rs
  Loading...